A Datadat csoport feljelentést tett a Fidesz médiagépezete által a 2022-es országgyűlési választások kampányában indított alaptalan támadások ügyében

Az index.hu irányításával kezdődött, majd a Mediaworks és a közmédia által továbbvitt lejárató kampány kiindulópontjában az a minden alapot teljes mértékben nélkülöző állítás állt, hogy a Datadat millió számra küldött ki kéretlen SMS üzeneteket választópolgároknak az ellenzéki kampány megbízásából. Ez az állítás nem igaz, a Datadat ilyet nem tett és nem is működött közre ebben. Éppen ezért, egy tudatos, központilag szervezett rágalmazási kampány gyanúját veti fel, hogy napról napra újabb és újabb propagandacikkek jelentek meg ezt a hamis állítást sulykolva, miközben soha semmilyen formában nem volt a Datadatnak köze az ominózus SMS kampányhoz és ezt nyilván a szerzők is tudták. Ha esetleg nem tudták volna, akkor megkérdezhették volna a cégünket, amit soha nem tettek meg vagy akár elolvashatták volna a cégünk honlapjára kikerült cáfolatot, hiszen annak idején a Datadat cégcsoport részletes közleményben számolt be arról, hogy milyen tárgyi, tényszerű tévedésekre alapozták a rágalmazó hadjáratot.

Ugyanakkor a megjelent cikkek száma, a lejárató kampány szervezettsége és intenzitása könnyen alakíthatta ki azt a látszatot, hogy a Datadat illegális és etikátlan tevékenységet folytat.

Ezzel szemben a tény az, hogy a Datadat egy nemzetközi cégcsoport, ügyfeleinek a döntő része nem magyarországi. Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt 6 év során sikerült felépítenünk egy nemzetközileg is eredményes vállalkozást: a cég a rövid idő alatt egy magyar kisvállalkozásból Európa egyik meghatározó kampánytechnológiai cégévé nőtte ki magát, árbevételének döntő részét nem magyar ügyfelektől szerzi, és az Egyesült Királyságtól Hollandián és Németországon át az Európai országok meghatározó részében rendelkezik önálló megbízásokkal. Az elért sikereink és jó üzleti hírnevünk védelme érdekében, ígéretünknek megfelelően, megtettük a szükséges lépéseket.

A Datadat csoport érintett társaságai valamint az érintett magánszemélyek feljelentést tettek jogi képviselőjükön keresztül ismeretlen tettesek ellen nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás alapos gyanúja miatt az illetékes bíróságon, a mindösszesen 29 internetes hírportál által sorozatosan megjelentetett cikkekben leírt, valamint 2 országos TV csatorna híradójában elhangzott, a becsületük csorbítására alkalmas hamis tényállítások miatt.

Addig is, amíg az igazságszolgáltatás végzi a dolgát, az ezzel foglalkozó sajtómunkások figyelmét felhívjuk a legelemibb újságírói normák betartására, az érintett felek megkérdezésére, a rendelkezésre álló álláspontok és tények figyelembevételére.

Datadat group has filed a complaint against the media machine of Fidesz concerning the unfounded attacks started in the 2022 parliamentary elections campaign.

The smear campaign started by index.hu, continued by Mediaworks and the public media was based on an entirely unfounded claim according to which Datadat would have sent out millions of unsolicited text messages to citizens on behalf of the opposition campaign. This allegation is untrue. Datadat has neither done such a thing, nor was it involved in this. Therefore, the suspicion arises that this is a deliberate, centrally organized slander campaign, since day after day new propaganda articles were published, spreading, and cementing this false allegation, whereas Datadat was not involved in any way in the ominous SMS campaign, and the authors did obviously know it. In case did not know it, they could have asked our company, which they never did, of they could have read the rebuttal published on the Datadat group’s website, as at the time we published a detailed press release listing all factual errors on which the smear campaign was based.

However, the number of articles published, the organized nature, and the intensity of the smear campaign could easily have created the impression that Datadat was carrying out illegal and unethical activities.

On the contrary, the fact is that Datadat is an international group, and the vast majority of its customers are not from Hungary. We are proud of that over the last 6 years we have managed to build up a business that is successful on the international level too; the company has turned from a small Hungarian enterprise into one of Europe’s leading campaign technology companies in a short period of time, receiving most part of its revenue not from Hungarian clients. Our company has independent contracts from the United Kingdom and Germany to the predominant part of European countries.

In accordance with our promise, we have taken the necessary steps to safeguard our achievements and reputation.

The concerned individuals and companies of Datadat group have filed a complaint through their legal representatives against unknown perpetrators on the well-founded suspicion of a highly publicized defamation in a public place before the competent court, due to the untrue claims that are liable to diminish their honor, made in a series of articles published by 29 Internet news portals and reported on by 2 national TV news channels.

While the judiciary is doing its job, we draw the attention of media workers involved in this to the most elementary journalistic norms, such as interviewing the parties concerned and taking into consideration the available positions and facts.