A Datadat mindig a jogszabályok betartásával működött és működik – meg fogjuk védeni magunkat és a becsületünket

Az elmúlt hetekben és hónapokban a Datadat cégcsoport és tulajdonosai többször kerültek a kormányzati propagandamédia és – ezzel párhuzamosan – a kormányzati hatóságok célkeresztjébe. 

Ezeknél a támadásoknál rendre azt éreztük, hogy a vádak teljesen megalapozatlanok, egy politikai forgatókönyv szerint zajlanak. A Datadatot a Fidesz ellenségként kezeli: le kell járatni, hitelteleníteni kell, zaklatni kell, akadályozni kell a működését.

A Datadat tulajdonosai, vezetői és munkatársai törvénytisztelő állampolgárok. Magabiztosan állíthatjuk, hogy soha semmilyen törvényt nem szegtünk meg tudatosan, csalárd szándékkal. Emiatt eleinte nem is igazán vettünk tudomást ezekről a támadásokról. Ha egy átlagpolgárt megállít a rendőr azzal, hogy 120-szal ment lakott területen, miközben ő tudja, hogy nem ment 50-nél gyorsabban, a természetes reakció az, hogy ez biztosan egy félreértés. Ilyenkor az ember elmondja a maga álláspontját, ismerteti a tényeket és biztos benne, hogy a félreértések gyorsan tisztázódnak. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy ebben az ügyben nem ez történik. A rendőr továbbra is állítja, hogy 120-szal mentünk és most elkezdett kérdőre vonni, hogy miért ülnek hatan az öt személyes autóban – miközben hárman nézünk rá ki az autóból. 

Természetesen nem vagyunk naivak. Értjük, hogy a Fidesz a politikai küzdelem legitim eszközének tekinti az újságírásnak álcázott lejáratást. Így amíg a Datadat elleni lejárató kampány a propagandamédia és budaigyulák szintjén mozgott, úgy gondoltuk, hogy ez “business as usual”. Tudtuk, hogy politikailag ebből csak vesztesen lehet kijönni, akkor is, ha nekünk van igazunk. A Fidesz ebben valóban világbajnok, a lopott pénzből épített propagandabirodalom mindent le tud tarolni. Természetesen “jó gazda gondosságával” megtettük a tőlünk telhetőt. 

  • Egy részletes közleményben írtuk le a tényeket
  • 5 esetben indítottunk a személyiségi jogi pert a rágalmakat és hazugságokat közlő médiavállalkozásokkal szemben
  • Eddig két alkalommal, mindösszesen 29 internetes hírportál által sorozatosan megjelentetett cikkekben leírt, valamint 2 országos TV csatorna híradójában elhangzott, a becsület csorbítására alkalmas hamis tényállítás miatt tettünk feljelentést az azt közlő médiavállalkozásokkal szemben

Pár hete azonban a támadások szintet léptek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kezdett vizsgálódni a Datadatnál. Ezzel természetesen önmagában semmi gond sincsen. A Datadat működésében megkérdőjelezhetetlen alapelv, hogy mindig minden közterhet megfizetünk, adótanácsadót soha nem azért veszünk igénybe, hogy csökkentsük az adóterheinket, hanem azért, hogy biztosak legyünk benne, nincs megfizetetlen adónk.

Ezt az alapvető kultúrát két okból alakítottuk ki a cégünknél:

  1. jogkövető állampolgárként így gondoljuk helyesnek;
  2. a politikai szférához tartozó ügyfeleink miatt mindig is úgy gondoltuk, hogy nagyobb figyelmet élvezünk a magyar hatóságoktól. Véletlenül sem akartunk soha alapot adni annak, hogy hatósági zaklatásnak legyünk kitéve.

Ehhez képest egy olyan eljárás folyik a Datadat ellen, ami eddig minden elemében azt bizonyítja, hogy a Fidesz vezette kormányba kódolva van a jogállami elvek sárba tiprása, bármit is ígérgetnek Brüsszelben.  

  1. Indokolatlan erődemonstráció: hét nyomozó utazott Budapestről Szerencsre a Datadat könyvelőjéhez, hogy elvigyék azokat a könyvelési anyagokat, amik mindig határidőben leadásra kerültek a NAV-hoz.
  2. Egyűttműködési szándék figyelmen kívül hagyása: a Datadat szóban és írásban is jelezte a NAV felé, hogy kész együttműködni, bármilyen dokumentumot átadni. Ez az eljáró hatóságot nem érdekli, ettől függetlenül hoz döntést a vizsgálat módjáról.
  3. Szivárogtatás a propagandamédiának: a legtöbb információnk az eljárásról abból van, hogy a propagandamédia miket ír.
  4. Megelőlegezett ítélet a nyomozó hatóság hivatalos kommunikációjában: példátlan közleményt adott ki a NAV az üggyel kapcsolatban. A nyomozás lezárása előtt tényként jelentik ki hogy a Datadat bűncselekményt követett el.

Minden eddigi információ, amit a médiából megszereztünk a NAV eljárásáról azt bizonyítja számunkra, hogy semmi olyan információ nem áll a NAV büntető hatósága rendelkezésére, amely a bűncselekmény elkövetését valószínűsítené. A nagy csinnadrattával bejelentett házkutatás során semmilyen olyan adatot nem foglaltak le, amelyet egy egyszerű közigazgatási eljárásban ne lett volna jogosult bekérni az ügyvezetéstől vagy a NAV részére hivatalosan, évek óta bejelentett könyvelőjétől. A felderített könyvelői iroda a NAV számára hivatalosan bejelentett iratőrzési hely volt. Mindeközben az állítólag titkolózó ügyvezető  a kutatást végző tiszttel a telefononegyeztetett ügyintézési helyszínen három órán át várta a NAV nyomozóit. Ők végül telefonon jelezték, hogy nem szállnak ki, mert nem tartják szükségesnek, majd egy héttel később, egy újabb sajtóhír érdekében mégis kutatást tartottak az állítólag velük nem közölt helyszínen.

Mit fog tenni a Datadat?

  • Dolgozunk tovább a nemzetközi ügyfeleinkkel. A Datadat egy nemzetközi cégcsoport. Működésünknek jelentéktelen részét teszik ki a magyarországi projektjeink. 2020-ban úgy vontunk be nemzetközi befektetőt a cég működésébe, hogy a magyarországi céget leválasztottuk, annak nincsen kapcsolata a nemzetközi ügyfeleinkkel és oda nem került befektető bevonásra. Jó döntést hoztunk, amikor külföldön stabilabb, jogállami kereteket kerestünk a cég alapműködésének. Oda nem ér el Orbán keze. Nemzetközi működésünket folytatjuk, nemzetközi ügyfeleinket akadálytalanul tudjuk kiszolgálni.
  • A hatóságokkal mindenben együttműködünk. Ezúton is szeretnénk világossá tenni, hogy nincs takargatni valónk. Mi mindig minden jogszabályt betartottunk. Nem akarjuk kivonni magunkat semmilyen tisztességes eljárás alól. Jóhiszeműen ajánljuk együttműködésünket továbbra is minden hatóságnak, amelyik vizsgálja vagy vizsgálni akarja a Datadat működésének bármelyik aspektusát.
  • Harcolunk az igazunkért. Minden hatóság és minden bíróság előtt bemutatjuk az álláspontunkat, és egészen biztosak vagyunk abban, hogy ha tisztességes eljárás zajlik, akkor gyorsan nyilvánvalóvá válik, hogy a Datadat környékén nem lehet bűncselekményt találni. Reméljük, ezt hamarosan megállapítja a nyomozó hatóság is. Ha nem, akkor arra kérjük őket, vigyék minél hamarabb bíróság elé az ügyet, ahol könnyen és gyorsan tudjuk bizonyítani az igazunkat.
  • Feltárjuk, dokumentáljuk a jogállamiságot sárba tipró lépéseket az eljárás során, hogy a felelősöket el lehessen számoltatni. Az eddigi eljárás során valószínűsíthetően bűncselekményeket követtek el velünk szemben. A (1) folyamatos szivárogtatás, (2) az aránytalan fellépés, (3) a vizsgált témához nem kapcsolódó, hírszerzési jellegű információgyűjtés és (4) az eljáró hatóság elfogultságát bizonyító, az ártatlanság vélelmére fittyet hányó sajtóközlemény nem történhetne meg olyan országban, ahol jogállam van. Bármilyen céggel, bármilyen állampolgárral szemben megengedhetetlen az ilyen fellépés. Külön súlyt ad az ügynek, hogy a Datadat az Orbán-kormány politikai ellenfeleinek végez szolgáltatásokat, így a velünk szembeni tisztességtelen, jogállamiságot sárba tipró eljárásnak politikai színezete van. Ezt nem hagyjuk annyiban, pontosan dokumentáljuk ezeket az eljárási cselekményeket és határozottan lépünk fel ezekkel szemben nemzetközi fórumokon és – a jogállamiság visszaállítása után – Magyarországon is. 
  • Felülvizsgáljuk magyarországi működésünket. Az elmúlt években a Datadat és a tulajdonosai százmillió forintos nagyságrendben fizettek adót a magyar költségvetésbe. Tisztességes módon gazdálkodva sok beszállítóval, munkavállalóval dolgoztunk együtt, járultunk hozzá a magyar gazdaság sikeréhez. A most folyó lejárató és zaklató kampány fényében megkezdtük ezeknek a tevékenységeknek a felülvizsgálatát.